ΤΟΠΊΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΊΧΛΗ

Μια ξεχωριστή εμπειρία εκτός πόλης σε μια περιήγηση στο πανέμορφο όσο και απόκοσμο τοπίο των Πρεσπών αλλά και στη πόλη της Φλώρινας.

Αλλάζουμε τον τρόπο προσέγγισης ενός τόπου, των μνημείων του, της ιστορίας του, των καλά κρυμμένων μυστικών του, των θρύλων, των ανθρώπων και της γαστρονομίας τους.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης μας, με ξεναγό τον αρχαιολόγο και υποψήφιο διδάκτορα βυζαντινής τέχνης Τάσο Παπαδόπουλο, συναντάμε τον τάφο ενός Βούλγαρου ηγεμόνα αλλά και έναν τερατόμορφο άγιο, γοητευτικά χαλάσματα και αγελάδες «νάνους».

Επιβιβαζόμαστε σε λέμβους και σκαρφαλώνουμε σε βυζαντινά ασκηταριά που ισορροπούν πάνω στα υδάτινα σύνορα τριών κρατών. Γευόμαστε φασόλια, πιπεριές και άλλα προϊόντα δίπλα στη Μεγάλη Πρέσπα, στο ακριτικό χωριό των Ψαράδων. Ακολουθούμε το μετέωρο βήμα ενός πελαργού στη Φλώρινα και προσεγγίζουμε το έργο του σημαντικότερου ίσως Έλληνα σκηνοθέτη αλλά και την διαμάχη του με τον τοπικό μητροπολίτη. Δειπνούμε στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα, ανασύρουμε τη δύσκολη μνήμη των τελευταίων πράξεων του ελληνικού εμφυλίου και βγαίνουμε στα ίχνη μιας κεφαλής που αποχωρίστηκε από ένα σώμα ρίχνοντας φως στο μυστήριο της δολοφονίας του Παύλου Μελά.

Ιστορία, αρχαιολογία, περιήγηση με λέμβους σε λίμνη, βάδισμα στη φύση, άγνωστες ιστορίες και μυστήρια που δεν εξιχνιάστηκαν συνδυάζονται με συγκλονιστικά δείγματα βυζαντινής τέχνης, σύγχρονο σινεμά, γνωριμία με τις μυστικές γωνιές και τις κρύπτες της περιοχής αλλά και τη δοκιμή αυθεντικών τοπικών προϊόντων που με τη σειρά τους συν -διαμορφώνουν την ταυτότητα του τόπου.

Σημείο Συνάντησης
Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης
Ώρα Εκκίνησης
10:00
Διάρκεια
2 ημέρες
Γλώσσα
Ελληνικά | Αγγλικά

Λάβετε Συμμετοχή

Επικοινωνία