Μία πόλη, πολλά πρόσωπα, αναρίθμητες ιστορίες

Ακολουθώντας τα ίχνη εκείνων που έζησαν στη Θεσσαλονίκη πριν από μας αναζητούμε τη σύνθετη ταυτότητα της πόλης που κληρονομήσαμε.

Ρωμαϊκή και Βυζαντινή διαδρομή

Περιηγούμαστε στο ρωμαϊκό και βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, ανακαλύπτουμε τα μνημεία της, πολλά από αυτά χαρακτηρισμένα από την Unesco ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συνδέουμε το χθες με το σήμερα σε μια ξεχωριστή εμπειρία στην πόλη.

Εβραϊκός περίπατος στη Θεσσαλονίκη: Μνήμη και Γεύσεις

Ξεκινώντας από την Συναγωγή των Μοναστηριωτών, της μοναδικής προπολεμικής συναγωγής της πόλης συνδέουμε τόπους, χώρους, σημεία, δρόμους, κτήρια, πλατείες και αγορές με την εβραϊκή παρουσία στην πόλη. Ταυτόχρονα, ανακαλύπτουμε τις γεύσεις της σεφαραδίτικης κουζίνας, που έχει γλιστρήσει από τη μνήμη και ζωντανεύουμε μια μαγειρική παράδοση ανάλαφρη, με κομψή τεχνική, απλά υλικά και ποικίλες επιρροές.

Σκοτεινή Μνήμη

Μυστήριο, δολοφονίες, μυστικές γωνιές και σημεία που κρύβουν τις δικές τους ιστορίες, απώλειες και τραύματα, γίνονται η βάση της πυκνής αφήγησης για μια διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Σελανίκ: Το ρόδο του Σουλτάνου»

Ένας σουλτάνος που ονειρεύεται ένα τριαντάφυλλο λίγο πριν πέσει μια πόλη στα χέρια του, ιστορία και θρύλοι, μνημεία εμβληματικά, μνημεία ξεχασμένα, μνημεία παραγνωρισμένα και μερικά σχεδόν άγνωστα, ένα κίνημα που άλλαξε την πορεία της αυτοκρατορίας, ο Κόμης Δράκουλας, ένας ποιητής του οποίου η ζωή συνδέθηκε με τη Θεσσαλονίκη, ένας διάσημος συγγραφέας που βρέθηκε εδώ και φεύγοντας πήρε μαζί του πολύτιμα ενθύμια, οι τρεις ταφές που έκαναν σε έναν πασά.

Στα ίχνη των θεών της πόλης

Από τον Ναό των Αγίων Αποστόλων έως τον Φραγομαχαλά αναζητούμε τα ίχνη που άφησαν πίσω τους θρησκείες, δόγματα και μυστικιστικές σέκτες αλλά και των προσώπων που συνδέθηκαν μαζί τους

Οι δρόμοι της φωτιάς

Χαρτογραφούμε την διαδρομή που έκαναν οι φλόγες οι οποίες κατέκαψαν το ιστορικό κέντρο της πόλης το 1917 και παρακολουθούμε μέσα από τις στάχτες που άφησε πίσω της την ανάδυση της μοντέρνας Θεσσαλονίκης.

Από Πύργο σε Πύργο

Ξεκινώντας από τον πυργίσκο του δυτικού τείχους και φτάνοντας μέχρι το διασημότερο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης περιδιαβαίνουμε τους αιώνες και μοιραζόμαστε άγνωστες ιστορίες μιας πόλης με μακρά διαδρομή και σύνθετη ταυτότητα.

“Δρόμοι, Μέγαρα, Στοές”

Εμπορικοί δρόμοι, στοές που αγκαλιάζουν ένα πλήθος δραστηριοτήτων, κτήρια που κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά ώστε να στεγάσουν γραφεία και εταιρίες, καταστήματα, πολυκαταστήματα αλλά και κατοικίες που μέχρι σήμερα μας γοητεύουν με το αρχιτεκτονικό ύφος τους.