Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μοιραζόμαστε μαζί την εμπειρία της Βυζαντινής πόλης ακούγοντας για πρώτη φορά πράγματα που σχετίζονται με την μακραίωνη αυτή περίοδο και δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ιστορία. Ο Τάσος Παπαδόπουλος με το δικό του ξεχωριστό τρόπο μας φέρνει σε επαφή με τις νέες επιστημονικές προσεγγίσεις για το θέμα σε μια αξέχαστη συνάντηση με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και μια συνταρακτική της περίοδο η οποία άφησε στην πόλη μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της.
- Τι ήταν στα αλήθεια το Βυζάντιο;
- Γιατί ο αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού Δημήτριος έγινε ο προστάτης της Θεσσαλονίκης;
- Ποιες ήταν οι συνέπειες για την Θεσσαλονίκη από την 4η Σταυροφορία;
- Υπήρξε στα αλήθεια Μανουήλ Πανσέληνος;
- Ποιος ήταν ο ρόλος των ευνούχων στην βυζαντινή αυτοκρατορία;
- Ποιες ήταν οι καθημερινές συνήθειες των Θεσσαλονικέων κατά τη βυζαντινή περίοδο;
Οι διαλέξεις οργανώνονται σε τρεις κύκλους:
α. 330 – 726 – ο μετασχηματισμός του ελληνορωμαϊκού κόσμου
β. 800 – 1204 – από την εικονομαχία έως το Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης
γ. 1224 – 1430 – από την παλαιολόγεια αναγέννηση έως το ρόδο του Μουράτ.
και ολοκληρώνονται με μια διαδραστική ξενάγηση σχεδιασμένη αποκλειστικά για το κοινό των ξεναγήσεων.
Διαλέξεις με επιμορφωτικό χαρακτήρα, βιωματικές δράσεις και εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις εντός ή και εκτός πόλης συνθέτουν τις δραστηριότητες του Open Culture Factory.
Οι θεματικοί κύκλοι αφορούν ζητήματα ιστορίας, αρχαιολογίας, βυζαντινής και σύγχρονης τέχνης, κινηματογράφου, φωτογραφίας αλλά και διαχείρηση πολιτιστικής κληρονομιάς
Η λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη
Παρουσιάζουμε μια σειρά διαλέξεων για τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης με εισηγητή τον συγγραφέα των «Μένγκελε», «Οιδίνου», «Zyklon ή το πεπρωμένο», «Τα μελένια λεμόνια», «Ich Bebe».
Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης επιχειρεί ένα σχεδίασμα της λογοτεχνικής ιστορίας της πόλης με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο σε συνεργασία με την Thessaloniki Walking Tours.
Οι ποιητές, οι πεζογράφοι, τα περιοδικά, όλα εκείνα που χαρακτήρισαν το είδος και το ύφος της γραφής που αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζονται με τρόπο ευρηματικό και σε συνάρτηση με την πρόσφατη ιστορία της πόλης.
Το πολυπολιτισμικό παρελθόν, οι ιδέες και η πρόσληψή τους, το τραύμα του Ολοκαυτώματος και ο τρόπος που αποτυπώθηκαν στο βαθμό που αποτυπώθηκαν στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης αποτελούν σταθμούς σε ένα ταξίδι στο χώρο, το χρόνο και τις σελίδες των βιβλίων.
Πιάνοντας το νήμα της αφήγησης από τις αρχές του 20ου αιώνα ο Θανάσης Τριαρίδης περιδιαβαίνει τη λογοτεχνική ιστορία 100 και πλέον ετών αναλύοντας ωστόσο σε μεγαλύτερο βάθος τον Αναγωστάκη, τον Πεντζίκη, τον Μπακόλα, τον Ιωάννου και τον Χριστιανόπουλο αλλά και μια νέα γενιά ποιητών και πεζογράφων που δεν σταματούν να αντλούν υλικό από την πόλη, την ιστορία της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.
Οι τρεις διαλέξεις υλοποιούνται για έναν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και συμπληρώνονται με μια ξενάγηση ειδικά σχεδιασμένη για το κοινό των διαλέξεων σε ημερομηνία που επιλέγει η ομάδα.
Επανα – λήψεις: Από το τότε στο τώρα
Θεσσαλονίκη, οδός Ερμού
Το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν στον αστικό ιστό με αφορμή παλιές φωτογραφίες οι οποίες ζωντανεύουν με νέες λήψεις στο ακριβές σημείο που τραβήχτηκαν.
Με εισηγητή τον φωτογράφο Στέργιο Καράβατο περιηγούμαστε στη διαχρονικά εμπορική οδό Ερμού της Θεσσαλονίκης όπου με φωτογραφίες που προέρχονται από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα επαναλαμβάνουμε με σχολαστική ακρίβεια τις ίδιες λήψεις αντιπαραβάλλοντας το σήμερα στο χθες.
Το Open Culture Factory εγκαινιάζει την συνεργασία του με τον φωτογράφο Στέργιο Καράβατο με μια πρωτότυπη δράση.
Η φωτογραφική διαδρομή μας, άλλοτε νοσταλγική και άλλοτε παιγνιώδης, μας αποκαλύπτει παράλληλα και την ιστορία αυτού του γοητευτικού και ζωντανού δρόμου της πόλης, την ιστορία των κτηρίων και των μνημείων του διευρύνοντας την σχέση τους με την ανθρώπινη παρουσία που ως σήμερα είναι πολύ έντονη.
Η μέρα μας ξεκινά με την γνωριμία με τον εισηγητή μας όπου παίρνουμε τις κατευθύνσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε, συνεχίζουμε με τη φωτογραφική διαδρομή μας στην οδό Ερμού και τις λήψεις σε ακριβές σημείο όπου τραβήχτηκαν παλαιότερες και επιστρέφουμε για να δούμε και να σχολιάσουμε το φωτογραφικό υλικό που συλλέξαμε.