Τάσος Παπαδόπουλος

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και περπατάω στην πόλη από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έχω τη μεγάλη χαρά να είμαι υποψήφιος διδάκτωρ βυζαντινής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, σε ένα αστικό κέντρο τα βυζαντινά μνημεία του οποίου έχουν χαρακτηριστεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. Αλλά η Θεσσαλονίκη έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Κάθε μνημείο, δρόμος, κτήριο και γλυπτό κουβαλάει τη δική του μικροϊστορία. Την ιστορία των ανθρώπων που πέρασαν κάποτε από εδώ και άφησαν τα σημάδια τους στη συλλογική μνήμη της πόλης. Αυτή η ιστορία όμως αποκτά τη δική της υπόσταση και μοναδικότητα όταν τη μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους. Ελάτε να περπατήσουμε την πόλη μαζί και να βιώσουμε την ορατή και αόρατη Θεσσαλονίκη ώστε να συνθέσουμε το πολιτισμικό αμάλγαμά της, μιας θαλάσσιας Νύμφης με πολλά πρόσωπα.

Κωστής Ζαφειράκης

Είμαι Σαββατογεννημένος, χορτοφάγος, ταξιδιώτης, γραφιάς και παρουσιαστής.Έχω φάει την Ελλάδα με το κουτάλι, μέσα από τις ταξιδιωτικές μου τηλεοπτικές εκπομπές, αγαπώ και ψάχνω διαρκώς το ελληνικό τραγούδι μετρώντας άπειρες ώρες στον ραδιοφωνικό αέρα. Έχω γράψει επίσης ένα θεατρικό έργο και μερικά σενάρια για τηλεοπτικές σειρές. Αγαπώ να ξετρυπώνω τις ιστορίες που υπάρχουν πίσω από τις γεύσεις που αγαπήσαμε και να ανακαλύπτω διαρκώς νέες. Στις αγορές της Θεσσαλονίκης νομίζω πως χτυπά η καρδιά της. Αυτήν ακούω στους γαστρονομικούς περιπάτους που υλοποιώ με το ίδιο κέφι πάντα για μεγάλους αλλά και μικρούς.

Εύη Καρκίτη

Μερικές φορές με ρωτούν πώς προέκυψε η ιδέα για την Thessalonki Walking Tours. Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να απαντήσω, μοιάζει να ήρθε φυσικά, ύστερα από μια πορεία περίπου 30 ετών στα ΜΜΕ. Έχω εργαστεί σε περιοδικά, εφημερίδες και έχω περάσει αμέτρητες ώρες σε ραδιοφωνικά στούντιο. Όλα αυτά με βοήθησαν ώστε να καταφέρω να κάνω να δουλέψει μια ιδέα που αρχικά υπήρχε μόνο μέσα στο κεφάλι μου. Τίποτε όμως δεν θα ήταν δυνατόν να συμβεί χωρίς τους συνεργάτες μου καθώς οι άνθρωποι και η συνεργασία μαζί τους βρίσκονταν από την αρχή στο κέντρο αυτής της προσπάθειας. Όλοι μαζί προχωράμε συνδυάζοντας γνώσεις και δεξιότητες και μεγαλώνουμε χρόνο με τον χρόνο την Thessaloniki Walking Tours οι δραστηριότητες της οποίας γίνονται ολοένα και περισσότερες, ολοένα και πιο σύνθετες. Το να συντονίζω τις δράσεις αυτές είναι η συναρπαστικότερη εμπειρία της ζωής μου.

Λάζαρος Κατσιάς

Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη, σπούδασα στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και οι συνεργάτες μου, είναι η πόλη της ζωής μου. Αγαπώ πολύ την τέχνη και την ιστορία και η δουλειά μου στην Thessaloniki Walking Tours με βοήθησε να γνωρίσω αυτή την πόλη καλύτερα, να μάθω τις ιστορίες πίσω από τα μνημεία της, να κάνω συνδέσεις, να ανακαλύψω μέρη μυστικά αλλά και να γνωρίσω πολλούς και ενδιαφέροντες άνθρωπους καθώς οι δράσεις της ομάδας έφεραν στη ζωή μου ακόμη περισσότερους φίλους. Αν και το δικό μου κομμάτι ευθύνης βρίσκεται στα… μετόπισθεν φροντίζω να μην χάνω ποτέ ξεναγήσεις. Είναι σίγουρα ένα από τα απολαυστικότερα επαγγέλματα που μπορεί κανείς ποτέ να κάνει.

Μάγδα Δημάκη

Έχοντας εργαστεί πάνω από 20 χρόνια στα ΜΜΕ ως δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ, υπεύθυνη Γραφείων Τύπου σε πολιτιστικούς και μορφωτικούς οργανισμούς αλλά και συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα που σχετίζονταν με τον πολιτιστικό Τουρισμό η πρόταση της Εύης Καρκίτη να αναλάβω την επικοινωνία της Thessaloniki Walking Tours ήταν μια πρόκληση! Μου αρέσει να δουλεύω με δημιουργικούς, ανοιχτόμυαλους, ευχάριστους και καλά καταρτισμένους ανθρώπους στον τομέα τους που με εμπνέουν, με βοηθούν να γίνομαι καλύτερη και ανοίγουν δρόμους με τις καινοτόμες ιδέες και πρακτικές τους. Κι όλα αυτά υπάρχουν στη Thessaloniki Walking Tours. Στοχεύουμε σε σταθερές, βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους με σκοπό να μοιραστούμε μοναδικές και αξέχαστες εμπειρίες!

Λίνα Μυλωνάκη
Λίνα Μυλωνάκη

Σπούδασα δημοσιογραφία στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, εκεί εκπόνησα το διδακτορικό μου, με ειδίκευση στις κινηματογραφικές σπουδές. Δίδαξα ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και φυσικά πάντα ασχολούμαι με την πλούσια ιστορία του. Για αυτό εξάλλου έγραψα δύο βιβλία για τον ελληνικό κινηματογράφο και επιμελήθηκα με τον Γιάννη Γκρσδάνη την συλλογική έκδοση “Σινέ Θεσσαλονίκη – Ιστορίες από την πόλη και τον Κινηματογράφο”. Αυτές τις ιστορίες αφηγούμαστε με τον Γιάννη Γκροσδάνη στον “Σινε περίπατο” που παρουσιάζουμε ενώ στις διαλέξεις μας για το ελληνικό σινεμά τις ιστορίες αυτές τις πάμε σε μεγαλύτερο βάθος.

Τζίνα Άρχοντα
Τζίνα Άρχοντα

Γεννήθηκα το 1973 στην Αθήνα και σπούδασα φωτογραφία στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στο ΤΕΙ Αθήνας. Έχω πραγματοποιήσει τόσο ατομικές όσο και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και μέρος της δουλειάς μου ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Είμαι παιδί της πόλης, το αστικό τοπίο με γοητεύει και με την κάμερα μου ακολουθώ τις πολιτιστικές διαδρομές και τους περιπάτους στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, με οδηγό τη Thessaloniki Walking Tours. Πολυσύχναστοι δρόμοι, χώροι με χαρακτήρα, στοές, υπόγεια και μυστικές γωνιές, το λιμάνι, η θάλασσα και οι άνθρωποι που ζουν δίπλα σε όλα αυτά τροφοδοτούν με υλικό την δουλειά μου που διερευνά την μνήμη, την ανθρώπινη περιπέτεια μέσα στο χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα της σύγχρονης πόλης.

Νίκος Κούβακας
Νίκος Κούβακας

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτησα από το Ελληνογαλλικό κολλέγιο De La Salle. Συνέχισα με σπουδές Marketing στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και μεσω ERASMUS στην Ecole Superieure de Commerce στη πόλη Rennes της Γαλλίας. Μιλώ αγγλικά, γαλλικά και ρουμάνικα. Παράλληλα ταξίδεψα σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Βόρεια και Λατινική Αμερική. Το ταξίδι πίστεψα ότι ολοκληρώθηκε με το μεταπτυχιακό μου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αλλά τελικά αυτό αποδείχθηκε μια ακόμη στάση. Επένδυσα στο μεγάλο μου πάθος, τη θάλασσα και το 2014 αγόρασα την ”Αλκυώνη” και ίδρυσα την Aeolus Yachting, επιχείρηση παροχής εξατομικευμένων ιστιοπλοικών κρουαζιέρων και εναλλακτικής ολιγοήμερης διαμονής σε Θάσο και Θεσσαλονίκη. Με την Thessaloniki Walking Tours πλέουμε συχνά στον Θερμαϊκό και μοιραζόμαστε τις συναρπαστικές ιστορίες που έχει να μας αφηγηθεί.

Γιάννης Γκροσδάνης
Γιάννης Γκροσδάνης

Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Από μικρός ήθελα να γίνω δημοσιογράφος. Ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου από το 1999 έχω συνεργαστεί με αρκετά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης. Ως σινεφιλ πρόλαβα να ονειρευτώ στις σκοτεινές αίθουσες κινηματογραφικών αιθουσών που πλέον ζουν στη σφαίρα της μνήμης. Η Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν μια πόλη σινεφιλ: πόλη των κινηματογράφων, του κινηματογραφικού κοινού, των δημιουργών που έβρισκαν πάντα εδώ ένα ιδανικό μέρος για δράση, των Φεστιβάλ και των κινηματογραφικών γιορτών. Το 2012-2015 επιμελήθηκα, σε συνεργασία με την δημοσιογράφο και ιστορικό κινηματογράφου Λίνα Μυλωνάκη, τη συλλογική έκδοση «Σινέ Θεσσαλονίκη: Ιστορίες για την πόλη και τον κινηματογράφο» (εκδ. University Studio Press) αλλά και την ψηφιακή εφαρμογή CINEMETRO (με το τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ) για smartphones για την κινηματογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης. Συνεργάζομαι μαζί της για τον περίπατο και τις διαλέξεις για το σινεμά που παρουσιάζουμε στο κοινό της Thessaloniki Walking Tours.

Χριστίνα Μαβίνη
Χριστίνα Μαβίνη

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειολογία» του Α.Π.Θ. καθώς και διπλωματούχος ξεναγός. Έχω συνεργαστεί με πολιτιστικούς και μουσειακούς φορείς της πόλης για το σχεδιασμό πολιτιστικών και μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων για το κοινό, ενώ από το 2007 εργάζομαι στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως μουσειολόγος και μουσειοπαιδαγωγός. Διδάσκω στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Μουσειολογία”, σε σεμινάρια Δια Βίου Μάθησης και σε πλήθος σεμιναρίων γύρω από την Τέχνη, τη Διδακτική τα Εικαστικά και τη Μουσειολογία.. Είμαι επίσης κάτοχος διπλώματος μονωδίας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με πολλές συμμετοχές σε συναυλίες, performances και παραστάσεις λυρικού θεάτρου.